Kinderwagen kopen? Dit moet je weten over veiligheid

Als je dit leest verwacht je waarschijnlijk je eerste kindje. Of er is een tweede, derde, (vierde?) of misschien wel een meerling op komst. Wat een spannende tijd! Hoe het ook zij. Je gaat een kinderwagen kopen. Maar, waar moet een kinderwagen eigenlijk aan voldoen? Wanneer is een kinderwagen veilig? Gelukkig is het allemaal niet heel erg lastig. Er zijn alleen een paar dingen waar je even op moet letten. In dit artikel leggen we je precies uit:

 

Ga jij een kinderwagen kopen? Een goede wagen voldoet in ieder aan de nationale veiligheidsnormen van de NEN-EN 1888-1:2019 en.

Controleer of je kinderwagen voldoet aan de nationale veiligheidsnormen die zijn vastgelegd in de NEN-EN 1888-1:2019 en. Hierin staan eisen voor het zitje van je wagen, de remmen, maar ook de stabiliteit van je wagen en de hoogte van de reiswieg. Vaak vind je op de wagen een sticker. Daar staat op dat je wagen hieraan voldoet. Soms staat het ergens anders. Even goed checken dus.

Een veilige kinderwagen kan op twee wielen tegelijk remmen

Elke kinderwagen heeft remmen. Een veilige wagen heeft een rem op in ieder geval 2 wielen. Gebruik je remmen ook. Zet je de wagen even stil? Doe voor de zekerheid de rem er gewoon op.

Zwenkwielen? Controleer of je ze kunt vastzetten voordat je de kinderwagen koopt

Zwenkwielen zijn ideaal, want ze maken je kinderwagen lekker wendbaar. Handig voor in winkelpaden dus. Maar, soms is het veiliger om de zwenkwielen vast te zetten. Bijvoorbeeld als je gaat wandelen in het bos. Door de wendbaarheid van de wielen, is het op ruiger terrein lastiger om de wagen te besturen. Zet ze dan dus gewoon vast.

Controleer of de wagen goede zonbescherming én ventilatie heeft

Check of de zonneklep van je wagen goed beschermt tegen de zon. De zon
is natuurlijk best lekker. Maar je wil je kindje er natuurlijk ook tegen
beschermen. Wist je dat sommige zonnekappen op kinderwagens zelfs UV 50
wering hebben?

Bijvoorbeeld deze mooi wagen:

5/5

Nuna

MIXX next

Leg geen dekentjes, hydrofiele doeken of jassen over de wagen heen om je kindje te beschermen van de zon. Dan ventileert de wagen niet meer goed. En krijgt je kindje te weinig frisse lucht. Wel extra bescherming nodig tegen de zon? Schaf dan een speciale paraplu voor kinderwagens aan. Daarmee bescherm je je kindje, zonder dat je ventilatie in de wagen tegengaat.

Nu we het toch over ventilatie hebben. Wist je dat sommige wagens zelfs extra ventilatie hebben in de zonnekap én reiswieg? Heel handig als je een zomerbaby verwacht!

Bijvoorbeeld de luxe Priam van Cybex:

5/5

Cybex

Priam

 

En gebruik je een regenhoes tegen de regen? Ook dan is het handig om even te checken of je kindje genoeg frisse lucht krijgt. 😉

Koop je een combiwagen? Check dan de gordel van het zitje

Waarschijnlijk koop je een combiwagen; een wagen met reiswieg én zitje. Check dan even of het zitje een drie- of vijfpuntsgordel heeft. Dat zijn het soort gordels dat je wagen nodig heeft. Kijk ook meteen even of je ‘m fijn vindt werken. Niks zo irritant als gehannes met gordels als snel even boodschappen wilt doen met je kindje. 

Deze wagen van Joolz heeft een zitje dat prettig werkt. De gordels blijven hier door magneetjes openstaan als je je kindje in de wagen wilt zetten. Wel zo makkelijk.

5/5

Joolz

Day+

Ook handig om even op te letten voordat je een kinderwagen gaat kopen: losse onderdelen, dubbele beveiliging én een goede vering

We vallen een beetje met de deur in huis. Maar check even of er geen loszittende onderdelen in de reiswieg zitten die je kindje te pakken kan krijgen. Of waar hij in vast kan komen te zitten. Verder heeft een goede kinderwagen altijd een dubbele beveiliging op ’t frame zodat de wagen tijdens het rijden niet zomaar kan inklappen.

En, last but not least, controleer de vering van de wielen even voordat je overgaat tot het kopen van een kinderwagen. Goede vering is niet alleen fijn voor comfortabel rijden, maar zorgt ook voor wat meer stabiliteit van de wagen.

op zoek naar een wagen die geschikt is voor elk terrein? Kijk dan eens naar de Dubatti One. Je kunt voor speciale all terrain wielen kiezen als je deze kinderwagen koopt.

5/5

Dubatti

One

Scroll naar boven